Zen moment

Volle Maan Ritueel

Ontdek de 4 energie niveaus

Energie, ik vind het zo’n boeiend onderwerp! En in deze blog neem ik je graag mee in de 4 energie niveaus volgens de Chinese geneeskunde.

Volgens de Chinese geneeskunde manifesteert energie zich op 4 niveaus.

  1. Het fysieke,
  2. Het mentale
  3. Het emotionele
  4. Het spirituele

Al deze niveaus beïnvloeden elkaar onderling. En intuïtief voel je vaak wel welk niveau extra aandacht nodig heeft. 

Fysieke niveau

Het fysieke niveau omvat je hele lichaam, van top tot teen. Als je goed voor je lichaam zorgt qua voeding, beweging, slaap en rust is het makkelijker voor je lichaam om de energie vrij te laten stromen.

Een lichaam dat elke dag zwaar belast wordt met verkeerde vetten, suikers, e-nummers, zware koolhydraten, dat continue stilzit, vermoeid is en stress ervaart, heeft al haar energie nodig om zichzelf staande te houden.

En misschien herken je wel dat wanneer je je fysiek niet lekker voelt, dat je dan ook minder positief denkt en minder fijne gevoelens ervaart.

Mentale niveau

Dit niveau gaat over je mindset en de gedachten die je over jezelf, je omgeving en de wereld hebt. 

Het gaat ook over de informatie die je op dagelijkse basis tot je neemt. Denk aan de mensen met wie je omgaat, maar ook het nieuws, social media, films die je kijkt en muziek die je luistert.

Eigenlijk alles wat niet van jou is, maar dat vanuit de buitenwereld wel invloed heeft op je mentale energie niveau. 

Emotionele niveau

Emoties, we hebben ze allemaal. Hoewel de ene persoon ze dieper en intenser beleeft dan de ander is het erkennen en doorvoelen van emoties voor iedereen belangrijk.

Alle emoties die je vastzet in je lichaam zorgen voor spanning en blokkades, Simpelweg omdat wat je vastzet niet kan doorstromen. En dat is juist wat energie wil!

In de Chinese geneeskunde geloven ze dat bepaalde emoties een link hebben met organen en dat ze dus van invloed zijn op je gezondheid. 

Het vinden van een goede balans en weten hoe je met emoties omgaat heeft dus direct invloed op je energie niveau.

Spirituele niveau

Dit energieniveau verwijst naar het concept van ‘Shen’, wat vaak wordt vertaald als ‘geest’ of ‘bewustzijn’. Het hart wordt gezien als de ‘woonplaats’ van Shen.

Shen vormt de brug tussen het individuele bewustzijn (hemel) en het fysieke lichaam (aarde). Het gaat over een gevoel van innerlijke vrede, harmonie en balans. Het helpt ons om een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen te ontwikkelen, en biedt een fundament voor een gezonder, harmonieuzer en meer vervullend leven.

Een sterk spiritueel energieniveau kan bijdragen aan veerkracht en het vermogen om met moeilijkheden en tegenslagen om te gaan. 

Een holistische benadering

Je begrijpt misschien dat een harmonieuze balans tussen deze energieniveaus super belangrijk is voor een algeheel gevoel van welzijn, vitaliteit en harmonie.

Disbalans in één van deze niveaus kan leiden tot ongemak, klachten en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het cultiveren en onderhouden van alle niveaus. 

De holistische combinatie van yoga nidra, cacao en klankschalen is een krachtige synergie die jou kan ondersteunen in het ervaren van balans, ontspanning en bewustwording.

De diepe ontspanning en meditatieve staat die yoga nidra opwekt wordt versterkt door de hartopenende eigenschappen van ceremoniële cacao en de harmoniserende resonanties van klankschalen.

Deze combinatie kan leiden tot een diepgaande spirituele reis, het bevorderen van zelfbewustzijn, innerlijke rust en heling. 

Geïnteresseerd? Je vindt meer informatie over deze krachtige combinatie op de site. 

Scroll naar boven