Zen moment

Een laag zelfbeeld

Laag zelfbeeld veranderen? Klik HIER voor de 14-daagse en BOOST je zelfbeeld!

Wat is een zelfbeeld?

Je raadt het waarschijnlijk al, je zelfbeeld is het beeld dat je van jezelf hebt. Het is de manier waarop je naar jezelf kijkt. Vind je jezelf waardevol, belangrijk of juist niet? De kijk die je op jezelf hebt bepaalt hoe je tegen jezelf praat, hoe je jezelf behandelt en laat behandelen door anderen. 

Hoe kom je aan een laag zelfbeeld?

Je zelfbeeld ontwikkel je in de loop van je leven, door de mensen om je heen, de omgeving waarin je opgroeit en de ervaringen die je opdoet. De eerste 7 levensjaren spelen hier een belangrijke rol in.

Wanneer je geboren wordt heb je nog geen idee hoe de wereld werkt. Je bent als het ware een ongeschreven blad. En het komt als baby en jong kind niet in je op dat je niet goed genoeg zou zijn. Moeiteloos geef je aan waar je behoefte aan hebt.

Naarmate je ouder wordt en opgroeit leer je wat gewenst en ongewenst is, wat normaal en abnormaal is en wat goed of fout is. Je leert hoe je je dient te gedragen, aan welk verwachtingen je moet voldoen, aan welke regels je je moet houden en welke normen & waarden je moet naleven.

Jouw opgedane ervaringen kunnen negatief of onprettig zijn geweest, bv een ouder die onvoorspelbaar was, een gezin waarin je veel kritiek kreeg, klasgenootjes die je buiten sloten, waardoor je een gemis aan veiligheid, waardering en verbondenheid hebt gevoeld. Je bent gaan geloven dat je niet goed (genoeg) bent. Dit is vaak de oorzaak van een negatief, laag of slecht zelfbeeld. Ook wel minderwaardigheidscomplex genoemd.

De kenmerken

  • Je ervaart weinig tot geen eigenwaarde en zelfliefde
  • Je worstelt met onzekerheid: ben ik wel goed genoeg?
  • Je vind het moeilijk om voor jezelf op te komen
  • Je bent ontevreden over jezelf en/of je lichaam
  • Je ervaart weinig zelfvertrouwen
  • Je hebt negatieve & kritische gedachten
  • Je vind het lastig om keuzes te maken en grenzen te stellen

Wat zijn de gevolgen van een laag zelfbeeld?

Het gevolg van een laag zelfbeeld is dat je gelooft dat je niet goed genoeg bent, dat je niet belangrijk bent en dat je jezelf niet durft te vertrouwen. Je hebt immers al zo vaak ervaren dat wat jij voelde niet goed (genoeg) was. 

De angst voor afwijzing en onzekerheid nemen toe en zorgen ervoor dat je jezelf steeds kleiner maakt. Je zal niet op de voorgrond treden, je zal je mening niet (snel)geven of je super ongemakkelijk voelen, je past je telkens aan en je durft eigenlijk niet actief deel te nemen aan het leven. 

Het verlangen naar veiligheid, waardering en verbondenheid is er echter wel. Aangezien je niet meer op jezelf vertrouwt, ga je (vaak onbewust) in de buitenwereld op zoek naar die veiligheid, waardering en verbondenheid.

Wat anderen mensen van jou vinden en hoe ze over jou denken, wordt dan dus heel belangrijk. En dat zorgt ervoor dat je je gaat aanpassen en gaat pleasen, zodat de ander jou geeft waar je zo naar verlangt. Op de lange termijn kan dit tot lichamelijke klachten, stress en een burn-out leiden.

Wat kan je eraan doen?

De manier waarop je nu naar jezelf kijkt en de keuzes die je daardoor maakt, worden nu (veelal onbewust) aangestuurd door jouw interne programmering. Alles wat je bent gaan geloven door wat anderen tegen je hebben gezegd, hebben gedaan en wat je verder aan ervaringen hebt meegekregen. En deze programmering kan je veranderen. 

Je verandert je programmering door je overtuigingen in twijfel te trekken en daar bewijs bij te zoeken, je negatieve gedachtes om te buigen naar positieve gedachten (dan volgt je gevoel vanzelf) en door trauma’s los te laten. Het is dus een combinatie van mindset & heling, die jou bevrijden van een laag zelfbeeld of minderwaardigheidscomplex.

Gezond zelfbeeld maakt gelukkiger

Wanneer jij lekker in je vel zit, met volle tevredenheid naar jezelf kijkt en blaakt van het zelfvertrouwen, dan heb je niemand anders nodig om je goed te voelen. Je kan jezelf geven wat je nodig hebt!

En nu je stevig in je schoenen staat is het veel makkelijker om je mening te delen, grenzen te stellen, nee te zeggen, nieuwe avonturen aan te gaan en je intuïtie te volgen. Zelfbeeld & zelfvertrouwen gaan dus hand in hand. 

Coaching laag zelfbeeld

Als ervaringsdeskundige, op het gebied van een laag zelfbeeld, depressie en burn-out & gediplomeerd coach (expertise in zelfliefde & het innerlijke kind) kan ik jou helpen om voor eens & altijd de transformatie te maken.

Benieuwd wat coaching jou kan brengen? Plan dan een MATCHCALL in!

Scroll naar boven